Vrijwel iedereen die een eigen tuin heeft, krijgt er vroeg of laat mee te maken: molshopen die het aanblik van je prachtige tuin verzieken. Mollen zijn voor het aanzicht van de tuin wellicht minder geliefd, ze hebben echter wel degelijk een aantal voordelen. Mollen eten bijvoorbeeld insecten die schadelijk zijn voor bladeren, bloemen en de wortels van je planten. Mollen zijn dus eigenlijk best nuttig in de tuin, maar die molshopen, willen we liever op bepaalde plekken in onze tuin voorkomen.

Vangen of verjagen?

Mollen hebben een belangrijke functie in de tuin, maar we willen ze het liefst wat beperken in hun bewegingsvrijheid. Dat kan doorgaans op twee manieren: de mollen verjagen van specifieke plekken in onze tuin of de mollen helemaal uit onze tuin te verbannen door ze te vangen. Het verjagen van mollen kan bij een grote tuin heel locatiegericht worden uitgevoerd, zodat de mollen hun nuttige functies in de tuin blijven uitvoeren, maar die lelijke molshopen verdwijnen.

Geuren en geluiden

Mollen zijn heel gevoelig voor geur en geluid. In een tuincentra zijn bijvoorbeeld stoffen te koop die een zeer sterke geur afgeven. Wanneer u deze stof op specifieke plekken in de grond stop, zullen mollen deze plek tussen de 6 en 8 weken vermijden. Mollen zijn blind en voor het mollen vangen van hun prooi zijn zij geheel afhankelijk van trillingen. Ze zijn overgevoelig voor te harde trillingen en geluid. Graaf bijvoorbeeld een aantal plastic flessen in, waarbij u de onderkant opensnijdt en de bovenkant iets boven de grond plaatst. De wind die over de flessen heen waait zal een fluitende toon veroorzaken aan de onderkant van de fles en de mollen verjagen.

Mollen vangen

Lukt het niet om de mollen uit de tuin te verjagen, dan kunt u naar meer rigoureuze maatregelen grijpen en de mollen proberen te vangen. Dat kan op verschillende manieren. De meest gebruikte methode is de mollen te vangen met een klem. Dat lijkt heel eenvoudig, maar is in de praktijk best nog lastig. Klemmen moeten namelijk ingegraven worden en dat dient heel secuur te gebeuren. Is de klem niet diep genoeg geplaatst, dan loopt de mol er gewoon overheen. Ook dient u er voor te zorgen dat er geen licht meer in de mollengang kan komen, nadat u de klem heeft geplaatst.