Wie klusjes in en rond het huis uitvoert en hierbij afstanden moet opmeten, zal in eerste instantie gebruik maken van een ouderwetse rolmaat of meetlint. Dat is natuurlijk nog steeds mogelijk, maar alleen wanneer een centimetertje meer of minder geen probleem is. Wilt u echter metingen verrichten waar het echt op de millimeter aankomt, dan is het verstandiger om hierbij gebruik te maken van een afstand meter met laser. Hiermee kunt u zeer nauwkeurig afstanden, oppervlakten en zelfs hoogten berekenen.

Voordelen van een afstandsmeter

Afstandsmeters hebben een aantal voordelen ten opzichte van het werken met een meetlint of rolmaat. Een van de belangrijkste voordelen is, dat een afstandsmeter ook kan worden gebruikt voor grote afstanden. Een goede afstandsmeter is bijvoorbeeld in staat om afstanden tot wel 200 meter te berekenen. Daarnaast kan een afstandsmeter zowel binnen als buiten gebruikt worden, al zult u bij metingen buitenshuis wel rekening moeten houden met zonlicht en neerslag. Tot slot kan een afstandsmeter niet alleen afstanden, oppervlakten en hoogte voor u meten, maar ook de resultaten van verschillende metingen bij elkaar optellen.

Werken met een afstandsmeter

Het werken met een afstandsmeter is in het begin wellicht even wennen, maar dat zal slechts van korte duur zijn. Je hoeft jezelf namelijk niet in allerlei bochten te wringen om het apparaat te positioneren en je hebt ook geen hulp van anderen meer nodig. Je schakelt het apparaat in, richt het op een bepaald object en vervolgens wordt de afstand tussen de meter en het object via laserpulsen opgemeten. Het apparaat meet in eerste instantie de tijd die de laser impulsen nodig hebben om te weerkaatsen op het object. Vervolgens wordt de gemeten tijd omgezet in afstand, hoogte of vierkante meters.

Waarop letten bij aanschaf van een afstandsmeter?

Afstandsmeter zijn er in verschillende maten. Ook de functies die in een afstandsmeter ingebouwd, verschillen van toestel tot toestel. In de regel geldt dat duurdere afstandsmeters meer functies hebben en vaak ook veel secuurder afstanden opmeten. Bent u van plan de afstandsmeter buitenshuis te gebruiken, let er dan op dat weersomstandigheden de metingen kunnen beïnvloeden. U doet er in dat geval verstandig aan een wat duurdere afstandsmeter te kopen die beschikt over een digitale puntzoekfunctie. Hiermee kunt u handmatig coördinaten van een specifiek object invoeren, waardoor de meting ongestoord kan worden uitgevoerd