Een waterontharder is niets meer of niets minder dan een toestel dat ervoor zorgt dat je schadelijk water onschadelijk wordt. Schadelijk water is hard water. Dit water bevat dus heel veel kalk. Een waterontharder zal er dus voor zorgen dat dit kalk uit het water wordt gefilterd. Gevolg is dat er geen kalkafzetting meer in het water zit, waardoor je water zo zacht aanvoelt alsof het net de bron in de bergen is ontsprongen. Het is niet alleen lekkerder water, maar ook voor de levensduur van je toestellen die water gebruiken – je koffiezetter bijvoorbeeld – is dit goed.

Geen kalk meer met een waterontharder

Het grootste voordeel van een waterontharder is ongetwijfeld het feit dat je geen kalkaanslag meer hebt. Het kraanwater in Nederland bevat immers van nature kalk. Je ziet dat, omdat je na verloop van tijd hardnekkige kalksporen krijgt in je badkamer en de keuken.

Hoewel kalkaanslag op zichzelf niet schadelijk is voor je gezondheid, oogt het niet netjes en vuil. Daarentegen kan kalkaanslag wel de leidingen in je espressotoestel beschadigen. Een waterontharder filtert dus de kalk uit je water, waardoor je toestellen langer meegaan én je badkamer en keuken er langer mooi uitzien. Je hebt dus véél minder schoonmaakwerk in de keuken en badkamer. Fijn toch. Want wie maakt nu graag de badkamer schoon?

Je gezondheid gaat erop vooruit

Hoewel het water in Nederland op de meeste plekken veilig is en dus drinkbaar is, is de smaak van zacht water veel lekkerder. Als je nu niet aan de aanbevolen twee liter per water drinken per dag komt, dan doe je dat met een waterontharder waarschijnlijk wel. Want het water is gewoonweg lekkerder én het is ook nog eens goed voor de waterkwaliteit in je woning.

Maar dat is niet alles ook je huid zal blij zijn met het kalkvrije water waarvoor je waterontharder zorgt. Hard water kan kwaaltjes zoals eczeem, psoriasis en droge huid net bevorderen. Zacht water is véél vriendelijker voor je huid. Zeker wanneer je het gebruikt in combinatie met natuurlijke douche- en badproducten. Een waterontharder bevordert dus je gezondheid.