Het kan iedereen overkomen: een buitensluiting uit je eigen woning. Bijvoorbeeld wanneer je je sleutel aan de binnenkant van de deur laat en de deur dicht trekt, of wanneer je onderweg je sleutel kwijt raakt. Een buitensluiting is vervelend en lastig op te lossen. In dit artikel leggen we je uit wat je moet doen wanneer je jezelf hebt buitengesloten.

Laat een reservesleutel liggen bij bekenden

Een goede tips is om een reservesleutel voor de zekerheid bij buren of goede kennissen te bewaren. Dit is een goede oplossing bij een buitensluiting, maar kan ook van pas komen in het geval van een noodsituatie. Het is niet aan te raden om een extra sleutel ergens rond je woning te bewaren, zoals onder een bloempot of onder een container. Inbrekers kunnen namelijk op dit soort plekken gaan naar een sleutel.

Belangrijk is om niet zelf de deur proberen te openen met bijvoorbeeld een haarspeldje of een pincet. Dit lijkt wellicht aantrekkelijk om te proberen, maar dergelijke objecten kunnen een slot beschadigen; deze bestaat namelijk uit verschillende kleine onderdelen, die beschadigd kunnen raken bij verkeerd contact.

Laat een slotenmaker het probleem oplossen

Verstandiger is het om voor de hulp van een spoed slotenmaker te kiezen. In vrijwel iedere stad, zoals bijvoorbeeld een slotenmaker in Alphen aan den Rijn, vind je slotenmakerbedrijven die een dergelijke spoedservice aanbieden. Met deze spoedservice komt een slotenmaker ook op de late avond of in het weekend bij je langs om hulp te bieden in het geval van een buitensluiting. Slotenmakers beschikken over de benodigde ervaring en hulpmiddelen om deuren razendsnel en zonder schade aan te moeten richten te kunnen openen.

Tip: wanneer je de cilinder van het slot niet hebt omgedraaid, dan kun je door te flipperen met een pasje proberen het slot open te drukken. Het pasje druk je hierbij tussen de deur en deurpost naar beneden.