Wanneer geluid in een woning of gebouw niet goed wordt geabsorbeerd, wordt gereflecteerd of doorgegeven kan dit storend zijn. Een akoestische vloer kan helpen om de overdracht van geluid van kamer naar kamer en van vloer naar verdieping te voorkomen. Daarbij zorgt een akoestische vloer er voor dat achtergrondgeluiden worden verminderd en heeft deze een verbeterend effect op spraak of muziek in kamers.

Hoe voorkomt een akoestische vloer geluidsoverdracht?

De aanwezigheid van een akoestische vloer kan de overdracht van twee soorten geluid voorkomen: impactgeluid en luchtgeluid.

Impactgeluid

De structuur van het gebouw of de woning draagt geluid over van voetgangers, auto’s en werkverkeer. Een akoestische vloer isoleert dergelijk contactgeluid, waardoor geluidsoverdracht van de vloer naar kamers wordt voorkomen.

Luchtgeluid

Luchtgeluid is geluid van mensen, luidsprekers en instrumenten. Via de vloer wordt luchtgeluid naar andere delen van de woning of het gebouw gebracht, net als bij impactgeluid.

Wat voor akoestische vloeren zijn er?

Je kan kiezen uit vijf verschillende materialen die geschikt zijn om het geluid in de vloer te dempen. Bepaalde materialen voorkomen geluidsoverdracht beter dan anderen. Elk van deze materialen heeft unieke akoestische eigenschappen, maar hou er rekening mee dat het vloertype dat je kiest past bij de ruimte waarin deze wordt gelegd.

Tapijt

Tapijt is vooral geschikt voor het dempen van contactgeluid en is daarom het beste geschikt voor klaslokalen, kantoren en hotelkamers. Hoe dikker het tapijt, hoe beter deze het geluid absorbeert en geluidsoverdracht voorkomt.

Kurkvloeren

Kurkvloer wordt vaak gebruikt als ondervloer om geluid te isoleren en kan in veel verschillende commerciële gebouwen worden geplaatst. Kurkvloer kan ook gelegd worden als vloer in zijn geheel, maar dit heeft vaak minder de voorkeur omdat het snel deuken en vlekken vertoont.

Composiet vloeren

Houten kunststof composiet vloeren zijn duurzaam, waterdicht en makkelijk in het onderhoud. Deze vloersoort werkt uitstekend als het gaat om het verminderen van contactgeluid. De ruglaag van deze vloersoort isoleert het geluid en beschermt daarbij tegen schimmelvorming.

Rubberen vloeren

Rubberen vloeren worden voor veel verschillende commerciële doeleinden gebruikt, omdat ze ideaal zijn voor geluidsabsorptie, slipbestendig zijn en schimmelgroei voorkomen. Vaak worden rubberen vloeren gebruikt voor ziekenhuizen, scholen, sportscholen en keukens in restaurants.

Vinyl tegels

Vinyl tegels hebben een geluidsisolerende onderlaag, zijn duurzaam en hebben weinig onderhoud nodig. Ook vinyl tegels worden in veel commerciële gebouwen gelegd.

Bij het kiezen van het juiste materiaal voor een akoestische vloer, kijk je naar welk type geluidsoverdracht je wil voorkomen en of dit materiaal past bij de ruimte waar je de vloer wil leggen. Wanneer je er zelf niet uit komt, kun je altijd een vloeraannemer raadplegen. Deze kan je advies geven over alle factoren waar je rekening mee moet houden om zo het juiste materiaal te kiezen, terwijl hij rekening houdt met je budget.

Voor meer informatie kijk op Solidfloors.nl.