In Matrassenland zijn er talloze soorten en maten beschikbaar. Zo heb je Queen size (160×200), King size (180×200) of twee losse matrassen. Maar wat is nu de beste keuze voor jouw bed en welke optie biedt voor jou het meeste comfort?

King size matras: voor de rauwdouwers in ons midden

King size matrassen zijn extra breed, waardoor je maximale beweegruimte hebt. Dit is bijvoorbeeld handig als jij of je partner veel en ruim beweegt (denk aan omslaande armen). Een king size matras is 180 x 200 en biedt per kant dus 10 cm extra slaapruimte ten opzichte van een queen size bed.

Als het gaat om ruimte in de slaapkamer, neemt het wel veel meer ruimte in beslag. Het past niet goed in kleinere slaapkamers, vooral niet in slaapkamers die smaller zijn dan ze lang zijn. Het is ideaal om het midden van een grote slaapkamer te plaatsen en het creëert een balans die je meestal niet kunt bereiken met kleinere bedden. Je kunt een King size matras in een geheel kiezen, maar je kunt ook kiezen voor losse 90 x 200 matrassen.

Queen size matras: een knusse variant voor in kleinere slaapkamers

De Queen size matrassen zijn meer geschikt voor de kleinere slaapkamers. Met ene totale breedte van 160 cm, blijft er meer ruimte over voor een looppad. Bovendien is het matras hierdoor handzamer, waardoor het onderhouden gemakkelijker is. Je keert het matras gemakkelijker om voor een langere houdbaarheid van het matras. Je kunt een Queen size matras ook los samenstellen. Kies dan voor tweemaal een 80 x 200 matras. Het voordeel hiervan is dat je een ander soort matras kunt kiezen dan je partner: bijvoorbeeld als er een verschil in favoriete slaaphouding is.

Welke moet ik kiezen?

De King en de en Queen matrassen hebben allebei hun voors en tegens, dus het hangt voornamelijk van jouw eigen voorkeuren af. Zit je vast aan een bepaald budget, of wil je niet teveel geld uitgeven? Dan kun je het beste voor een Queen size bed kiezen, of twee losse 80 x 200 matrassen. Ook als je beperkte ruimte in je slaapkamer hebt, dan is dit een betere keuze. De Queen size matrassen zijn de meest gevraagde matrassen van Nederland. Wil je als een koning slapen? Dan kies je natuurlijk voor een King size matras of twee 90 x 200 matrassen. Je hebt dan maximale slaapruimte en optimaal beweegcomfort. Maar let op: een King size matras neemt veel ruimte in beslag en is minder handzaam bij het verplaatsen en keren en het kost meer dan een Queen size matras.