Ben je als klusjesman, particulier, ramenlapper of professioneel bouwvakker vaak op grote hoogte werkzaam? Dan is het cruciaal om dit op een veilige manier te doen. Of je nu veel op een ladder of op een steiger staat: er zijn een aantal basisregels bij werken op hoogte, om ongelukken zoveel mogelijk te voorkomen. Ga je binnenkort een ASC Ladder kopen – rolsteiger.net of een steiger aanschaffen of gebruiken? Doe dan je voordeel met onderstaande veiligheidstips!

Veilig gebruik van een ladder

Een ASC Ladder kopen – rolsteiger.net en gebruiken is een goede keuze, omdat je dan de garantie hebt op een kwaliteitsladder, die veilig en betrouwbaar is. Maar hoe gebruik je een ladder op een veilige manier? Het belangrijkste bij werken op een ladder op meerdere meters hoogte, is garanderen dat de ladder stevig en stabiel neergezet kan worden. Zorg dat de ladder op een harde ondergrond staat en niet kan verzakken of verschuiven. Door te kiezen voor een ladder die aan de dakgoot bevestigd kan worden, kun je nog veiliger op hoogte werken.

Laat geen rommel slingeren

Veel ongelukken in en rond huis en op bedrijven zijn het gevolg van rondslingerend afval of gereedschap. Zeker als je op een steiger of ladder op hoogte gaat werken, is het belangrijk om geen troep te laten slingeren. Gereedschap op een steiger platform leggen kan, maar vergroot het risico op valpartijen. Of het gereedschap valt van de steiger af en verwondt iemand die eronder staat. Door de werkplek goed op te ruimen en schoon te houden, verminder je dit soort risico’s flink!

Gebruik gekeurde valbeveiliging

Bij werken op hoogte is het verstandig om, als dat kan, gebruik te maken van gekeurde valbeveiliging. Denk aan het dragen van een valhelm, gebruik een valkabel en zorg voor goede, veilige werkschoenen met beschermde neuzen. Werk je op een dak op grote hoogte? Dan is het verstandig valhekken te laten plaatsen, om te voorkomen dat jij en/of je werknemers bij een onverhoedse beweging van het dak kunnen vallen.

Gebruik je gezonde verstand

Ten slotte kun je op hoogte veel veiliger werken als je je gezonde verstand gebruikt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je goed fit bent. En ga geen ladder of steiger op als het hard waait. En neem de tijd om een ladder of steiger stabiel neer te zetten, voordat je aan het klussen slaat!