Het is tegenwoordig een win-win situatie om te sparen op je energieverbruik thuis. Elke keer dat je energieconsumptie naar beneden gaat, zul je ook minder kosten maken. En wie wil er nu niet minder betalen. Je kunt dit bereiken op verschillende manieren, zoals met spouwmuurisolatie, die zorgt voor een uitstekende temperatuur binnen in je huis. Dat scheelt zowel energie voor het stoken in de winter als koelen in de zomer. Ontdek veel meer opties in deze blog.

Minimaliseer nutteloos verbruik

Als we een rondje door ons huis maken, komen we vaak adapters en stekkerdozen tegen die ingeplugd en ingeschakeld zijn, terwijl ze eigenlijk geen functie hebben. Die noemen we ook wel fantoombelasting. Er is een onderzoek gedaan door het Amerikaanse Ministerie van Energie en daar kwam uit dat 75 procent van de elektriciteit thuis wordt gebruik door apparaten die niet ingeschakeld zijn. Op nationaal niveau gaat dat, volgens het onderzoek, om zo’n 6 procent van het totale elektriciteitsverbruik voor huishoudens. Hoe voorkom je fantoombelasting van het net? Gewoon de apparaten op een stekkerdoos aansluiten en deze uitschakelen als je de apparaten niet gebruikt.

Gebruik zuinige apparaten

Check of een apparaat energiezuinig is. Producten komen meestal met een label met informatie hierover.

Vervang gloeilampen

Ledlampen verbruiken zo’n 75% minder energie dan gloeilampen en gaan zo’n 10 keer langer mee.

Kies voor een slimme thermostaat

Je kunt 15% energie besparen als je een slimme thermostaat aanschaft. Deze houdt de temperatuur evenwichtig en kan op afstand bediend worden. Een slimme thermostaat verwarmt de woning alleen als er mensen in huis zijn en kan ook bepaalde kamers verwarmen en andere niet of minder. Dat kun je zelf instellen.

Gebruik een ventilator

Een airco gebruikt veel energie. Als je de woning met een ventilator zou kunnen koelen, dan is die methode een stuk energiezuiniger. Ook in de avond de ramen open zetten is een goede methode om je huis koel te krijgen. Een airco is heerlijk als de zon sterk op het huis brand en het binnen warm is. Zet de airco op een minder koude stand, dat spaart ook energie.

Muurisolatie

Door de muren van je woning te isoleren houd je de warmte buiten of juist binnen. Dat maakt dat je zowel in de zomer als winter heerlijk binnen kunt zitten. Muurisolatie is vaak met subsidie van de overheid te realiseren en zal je zeker geen windeieren leggen. Neem contact op met een expert die je de verschillen tussen de soorten muurisolatie kan uitleggen. Hij of zij kan zien welke soort geschikt is voor jouw woning.

Dubbel glas

Wat geldt voor muurisolatie, geldt ook voor dubbel glas. Enkel glas isoleert slecht en dit is niet milieuvriendelijk. Ook verspil je zo veel geld. Onderzoek of je gemeente of provincie subsidie vertrekt voor dubbel glas. Dit is in vele gevallen namelijk het geval.

Zorg voor planten en bomen rond je huis

De schaduw van de bomen zorgt voor lagere temperatuur binnen, omdat de zon de kamers binnen zo minder opwarmt.

Bespaar op warm water

We gebruiken vaak nog te veel warm water. Dit kan best een eind naar beneden. Voor sommige zaken kun je best regenwater gebruiken, zoals het schoonmaken van de tuin.

Conclusie

Er zijn veel dingen die je zelf kunt doen, als het gaat om het besparen van energie voor je huishouden. Dat is belangrijk, want de uitstoot van Comoet drastisch naar beneden. Zo vallen de gevolgen van de wereldwijde klimaatverandering te beheersen, aldus vele wetenschappers met kennis op dit gebied. En natuurlijk is het mogelijk om geld te verdienen met besparende maatregelen.