Lang leve de steiger! Dat moeten de mensen gedacht hebben toen de steiger ontwikkeld werd en men niet langer afhankelijk was van de ladder. Met een steiger kan veel efficiënter gewerkt worden en bovendien biedt een steiger veel meer bewegingsvrijheid dan de ladder.

Vraagt meer voorbereiding en aandacht

Omdat een steiger kopen niet iets is dat je elke dag doet, vraagt het wat meer voorbereiding en aandacht. De hamvraag is namelijk welke steiger je moet kopen en welke steiger het best aansluit bij jouw specifieke wensen. Is het verstandig om een stalen steiger te kopen of ben je beter af door juist een gevelsteiger te kopen? Heb je een incidentele klus, dan is een rolsteiger huren misschien wel het meest verstandige wat je kunt doen.

Rolsteiger is er voor binnen en buiten

Globaal kun je kiezen uit drie varianten als je plannen hebt een steiger te kopen: de trapsteigers, de rolsteiger en de kamer- of binnensteiger. Bij een trapsteiger kun je met een trap naar het volgende platform, een rolsteiger gebruik je zowel binnen als buiten en een kamersteiger is perfect voor bijvoorbeeld het verven van het plafond binnen.

Tel twee meter op bij de platformhoogte

Een steiger kopen betekent eigenlijk dat je losse steigerdelen moet kopen zodat je de steiger steeds aan kunt passen aan het soort werk dat je wilt verrichten. Zo koop je bijvoorbeeld extra platforms en stabilisatoren zodat je veelzijdig bent met de steiger. Een steiger kopen doe je uiteraard ook op basis van de breedte en de werkhoogte. Weet dus hoe breed bijvoorbeeld je woning is en houd er daarnaast rekening mee dat hoe breder en hoger een steiger moet worden, hoe meer losse onderdelen je nodig hebt zeker als het gaat om platforms en verbindingselementen. Weet ook welke werkhoogte je nodig hebt. Dit bereken je door twee meter op te tellen bij de platformhoogte. De rekenkunst beheersen is dus belangrijk bij een steiger kopen.

Prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders van steigers

Bij een steiger kopen is ook de lengte van de steiger belangrijk. Ga je met je woning aan de slag is het verstandig in elk geval een steiger te kopen die door een of hooguit twee keer verplaatsen de gehele breedte van je huis pakt. Bij een steiger kopen speelt natuurlijk ook het kostenaspect een belangrijke rol. Ga nooit voor een goedkope steiger als daardoor sprake is van minder veiligheid en kwaliteit. Uiteraard bezoek je meerdere aanbieders voor je daadwerkelijk een steiger gaat kopen want onderling bestaan nog wel verschil tussen de aanbieders van steigers.

Overweeg of het huren van een steiger verstandiger is

Ben je bepaald niet handig en ben je voor een eenmalige klus een steiger nodig, zet dan ook de voor- en nadelen van kopen en huren tegenover elkaar. Ben je geen klusser dan is het wellicht verstandiger en voordeliger een steiger te huren. Wat heb je er aan om een steiger te kopen die na gebruik voor eens en altijd in de schuur komt te staan? Niets toch?