Het is een heel vervelend, maar toch ook een veelvoorkomend probleem, vocht in de muren. Diverse aspecten waaronder voegwerk dat niet in orde is zijn vaak de aanleiding voor dit soort problemen. Het is daarom altijd handig om, wanneer het er dan eenmaal is, vocht in de muren te alten bestrijden door een specialist die verstand heeft van het probleem, en mee kan denken over eventuele oplossing. Want het is niet zo dat er voor elke muur dezelfde oplossing moet worden toegepast. Ieder probleem is anders. Maar hoeveel gaat dit mij dat dan kosten?

Wat zijn de algemene kosten?

De tarieven zijn gebaseerd op het soort probleem waar men last van heeft. Er zijn dus diverse factoren die hier een rol bij spelen. Er zijn 2 vormen die veruit het meest voorkomen. Dit zijn optrekkend vocht en doorslaand vocht. Vandaag leggen wij de nadruk op optrekkend vocht.

Basistarieven bij optrekkend vocht.

Er zijn een aantal soorten behandelingen die kunnen worden toegepast bij optrekkend vocht.

Wanneer je bijvoorbeeld een muur wilt laten impregneren, dan moet een muur ook helemaal worden gereinigd. Men kan dan een specialist inhuren en de muur kan worden geïmpregneerd. Een behandeling voor de muur kost gemiddeld €900 per 100m2.

Ook kan de muur worden geïnjecteerd. Beide methodes worden toegepast op muren met optrekkend vocht, maar de laatste methode wordt toch iets vaker gebruikt.

Hoe bouwt een specialist de tarieven op?

Het tarief voor vochtbestrijding bestaat voor ongeveer 75% uit de materialen die worden benut. Slechts 25% van het tarief is besteed aan het daadwerkelijk verrichten van de klus. Dit klinkt wellicht vreemd, maar ook in andere sectoren voor specialistisch werk kennen tarieven een vergelijkbare opbouw. Bij vochtbestrijding is dit vooral het geval omdat ook hier de materialen behoorlijk wat kosten. En vanwege de manier waarop ze worden toegepast gaat het slijtingsproces ook aanzienlijk snel.

Waar komt optrekkend vocht vandaan?

Optrekkend vocht komt altijd opzetten vanuit de grond. Het vocht stijgt omhoog, en als resultaat heeft men te kampen met natte buitenmuren..

Maar, ieder nadeel heeft zijn voordeel. Natuurlijk heb je liever dat het er helemaal niet zit. Maar het voordeel is, het probleem is tegenwoordig uiterst goed te behandelen.

Wanneer je een probleem door een specialist laat behandelen, dan zitten hier uiteraard kosten aan verbonden. We hebben net in basislijnen tarieven gegeven, maar de kosten die aan een behandeling verbonden zitten zijn sterk afhankelijk van hoe groot het probleem is. Wat uiteraard ook meespeelt is de grootte van de te behandelen oppervlakte.

immers in de buitenmuren. En dit proces is ook volledig gericht op de buitenmuur. Een gemiddelde behandeling kost minimaal €800.

De uitgebreide aanpak.

Het kan uiteraard voorkomen dat de muur zodanig is beschadigd dat enkel een behandeling tegen vocht niet zal voldoen aan de eisen om de muur weer ‘’gezond’’ te kunnen maken. Een volledige reparatie kan soms noodzakelijk zijn. Ook is het belangrijk om hier zo snel mogelijk bij te zijn. Waneneer een muur gerepareerd moet worden dan zijn er gaten ontstaan. Wanneer de muur niet wordt gerepareerd dan kan het vocht alsnog via de gaten binnendringen die ontstaan zijn. Zelfs wanneer een muur is geïmpregneerd of geïnjecteerd, of misschien wel allebei, dan heeft dit geen zin als de muur beschadigd en het vocht als gevolg alsnog kan binnendringen. En wanneer men te lang wacht, dan maakt opnieuw binnendringend vocht de schade enkel groter en groter.