Beschadigingen in beton kunnen bijzonder vervelend zijn, zeker als je er niets aan doet. Als kleine scheurtjes grote scheuren worden, als kleine gaatjes langzaam maar zeker uitgroeien tot echte beschadigingen, dan kan het te laat zijn om er nog echt iets zinvols aan te doen. Gelukkig is er mortel, een reparatiemiddel dat allerlei toepassingen heeft en in allerlei verschillende vormen te krijgen is. Van het grote, stevige werk tot de meer fijnbesnaarde klusjes, het kan allemaal.

Betonmortel

Voor het stevige werk is er betonmortel. Deze mortel variant is gemaakt voor de grote klussen; denk bijvoorbeeld aan het bijstorten van beton, het vervaardigen van betonnen delen of zelfs het aanleggen van een betonvloer. Betonmortel bestaat uit cement, zand en grind, maar kan ook prima in combinatie met andere materialen gebruikt worden. Denk hierbij aan een versneller of vertrager; een versneller laat de verharding zo snel mogelijk verlopen, terwijl een vertrager juist zorgt voor een wat langzamer proces. Ook kan je eraan denken om een middel toe te voegen dat het beton waterdicht maakt. De hoeveelheid betonmortel die je gebruikt is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het project en dus is het verstandig om een expert in de arm te nemen als je er zeker van wilt zijn dat je genoeg hebt – en niet teveel.

Reparatiemortel

Voor de iets kleinere klussen is er reparatiemortel. Deze mortel is bedoeld voor scheuren in steen of beton, die goed opgevuld kunnen worden. Voordat een scheur in de muur echt gaat zorgen voor grote problemen, kan je met reparatiemortel de boel dichtmaken, waarna het uithardt en de beide kanten van de scheur weer optimaal met elkaar verbindt. Reparatiemortel is een zeer populaire variant, wegens de brede inzetbaarheid en het gemakkelijke gebruik. Door simpelweg de mortel in de beschadiging te smeren, zorg je al snel voor een uitstekend resultaat. 

Expoxymortel

Expoxymortel is niet bedoeld voor wanden en zelfs niet voor beton. Deze mortel is bedoeld voor vloeren die het zwaar hebben. Denk bijvoorbeeld aan een vloer in een garage, een fabriek, of bij mensen die constant met wieltjes op en neer rijden. Na verloop van tijd ontstaan er beschadigingen in deze vloeren en met epoxymortel zijn deze beschadigingen goed te repareren. Deze mortel is wat vloeibaarder dan bijvoorbeeld de reparatiemortel en gedijt dan ook het beste op een waterpas oppervlak. Je kan deze mortel uitstekend doseren, zodat je gemakkelijk de kleine en grotere beschadigingen herstelt en de vloer snel weer optimaal gebruikt kan worden.

Afdichtingsmortel

Met afdichtingsmortel hou je scheuren in de muur dicht en zodoende vocht buiten de deur. Deze mortel wordt vaak in kelders gebruikt, om het vocht tegen te gaan. Ook dit wordt in de scheuren in de muur gesmeerd, waarna het uithardt en je er iets overheen kan gebruiken. Hierna kan je bijvoorbeeld gaan stucen, zodat je van de herstelwerkzaamheden helemaal niets meer ziet. Goede afdichtingsmortel gaat schimmels tegen en zorgt ervoor dat vocht geen kans krijgt.