Pallets zijn onmisbaar in de internationale handel. Ze zijn superhandig voor het opslaan en het vervoeren van goederen. Er zijn veel verschillende pallets voor verschillende branches. Zo heb je bijvoorbeeld pallets om chemische stoffen mee te vervoeren en op te slaan maar ook blokpallets en kunststof pallets. Allemaal bedoeld voor de handel.

EPAL kenmerk

Om er zeker van te zijn dat de pallets die je gebruikt goed zijn en internationaal gebruikt mogen worden zijn er verschillende keurmerken. Zo heb je bijvoorbeeld het keurmerk EPAL deze laat zien dat de pallet van goede kwaliteit is. Veel van dit soort pallets worden nagemaakt. Echter zijn deze makkelijk te onderscheiden van de echte euro pallets.

Wat is een EUR-pallet?

De meeste van deze pallets zijn euro pallets of ook wel EUR-pallet genoemd. Dit zijn houten pallets met de afmetingen die door EPAL zijn vastgelegd. Deze afmetingen zijn 800x1200x144 millimeter en deze hebben een draaglast van 1500 kilogram. Deze euro-pallets circuleren in een ruilsysteem dat is opgezet door Europese spoorwegmaatschappijen. Dus de meeste pallets zijn gebruikte pallets.

Kwaliteitskenmerken van euro pallets

Euro-pallets hebben strengen kwaliteitseisen voor het EPAL kenmerk. Bij deze inspectie krijgt de pallets een gele of zwarte horizontale kram in de klos. Ook moeten de 78 spijkers zijn ingeslagen via een vooraf vastgesteld patroon met een tweecijferige code op de kop. Pallets die eerder kapot zijn geweest en gerepareerd zijn hebben een reparatie nagel gekregen met het EPAL logo erop en het tweecijferige licentie nummer van de reparateur.

Kortom pallets zijn onmisbaar voor de internationale handel. Ze zorgen voor een stuk efficiëntie in het proces van opslaan en vervoeren van producten en goederen door Europa. Buiten de handel om is er de laatste tijd een trend gaande met het gebruik van pallets en het maken van meubels. Van pallets worden verschillende dingen zoals tafels, baken enzovoort gemaakt.