Wil je een stoffen mondkapje bestellen, dan kies je voor een niet medisch mondkapje. Niet medische mondkapjes zijn toegestaan in het openbaar vervoer. Sinds juni moet iedereen die de bus, metro, tram of trein neemt verplicht een mondkapje dragen en dan heb je de keuze tussen stoffen- en wegwerp mondkapjes. Veel mensen besluiten om een stoffen mondkapje te bestellen, omdat deze kunnen worden hergebruikt. Hier zijn wel enkele regels aan verbonden. Hier lees je over hoe je een kwalitatief stoffen mondkapje kunt bestellen en hoe je deze het beste gebruikt.

Een kwalitatief stoffen mondkapje bestellen

Het is erg belangrijk dat het stoffen mondkapje dat je bestelt van goede kwaliteit is. Er worden veel mondkapjes door particulieren gemaakt en verkocht en deze zijn niet allemaal even goed. Het is leuk om een stoffen mondkapje te bestellen met het logo van je band, met een mooi patroon of een grappige afbeelding, maar het is wel de bedoeling dat hij werkt. Kies dus óf voor stoffen mondkapjes die getest zijn óf probeer op een andere manier te achterhalen of je kwaliteit bestelt. Lees de productspecificaties altijd heel goed door.

Het stoffen mondkapje gebruiken

Je kunt een stoffen mondkapje maar één keer gebruiken. Je doet hem op aan het begin van je reis en je doet hem weer af aan het einde van je reis. Je mag hem maximaal 3 uur op hebben (of zoals aangegeven in de instructies) en als hij nat wordt moet hij ook vervangen worden. Na gebruik berg je het mondkapje op in een afgesloten zakje. Hier kun je alle gebruikte mondkapjes in bewaren. Was ze wel zo snel mogelijk en dan op 60 graden, zonder wasverzachter en met een compleet programma. Laat de mondkapjes drogen en berg ze op in een afsluitbaar zakje, klaar voor gebruik. Stoffen mondkapjes kopen kan bij verschillende aanbieders.

Stoffen mondkapjes op- en afzetten

Ook voor het op- en afdoen van je stoffen mondkapje zijn er regels. Ga je een mondkapje bestellen, zoek dan een bedrijf dat deze regels duidelijk aangeeft. Hier vind je een stappenplan.

  1. Was- en desinfecteer je handen grondig.
  2. Pak je stoffen mondkapje op bij de touwtjes of de elastiekjes.
  3. Plaats hem over je neus, mond en kin en bevestig het mondkapje zonder het stoffen gedeelte aan te raken.
  4. Zorg ervoor dat hij goed zit en goed afsluit.
  5. Gebruik het mondkapje en raak het stoffen gedeelte niet aan.
  6. Neem het stoffen mondkapje weer af en dat doe je via de elastiekjes of touwtjes.
  7. Plaats het mondkapje in een apart zakje voor gebruikte mondkapjes.
  8. Was- en desinfecteer je handen.

Eén stoffen mondkapje bestellen is niet genoeg

Wil je altijd mondkapjes op voorraad hebben, dan is één stoffen mondkapje bestellen niet genoeg. Vraag jezelf af hoe vaak je met het openbaar vervoer reist en sla een aantal kapjes in die je kunt hergebruiken. Eventueel bestel je er ook een pak wegwerp mondkapjes bij voor de zekerheid. Met deze instructies kun je veilig een stoffen mondkapje bestellen en gebruiken.