Een nieuwbouwhuis stucen? Is dat nu wel zo verstandig? Wij als stukadoors zeggen natuurlijk, JA! Jazeker zelfs, en of dit verstandig is. In Nederland wordt volgens een bepaalde continuïteit gebouwd. In de kern worden alle nieuwbouwwoningen in Nederland hetzelfde opgeleverd. Dit schept vele voordelen maar voornamelijk voor het stucwerk kan dit enorm schelen in de kosten, benieuwd waarom? Lees snel verder!

Wanden stucen nieuwbouw

Zoals hierboven aangegeven kan stucen in nieuwbouw enorm veel geld schelen ten opzichte van stucen in een renovatiewoning. Als we het hebben over goedkoop stucen in nieuwbouw hebben we het voornamelijk over het stucen van de wanden. De wanden in nieuwbouwwoningen zijn al redelijk vlak en glad. Deze wanden worden namelijk behangklaar opgeleverd. Dit zorgt voor een exceptioneel kostenvoordeel. Om deze wanden klaar te maken voor bijvoorbeeld latex spuitwerk, ook wel sausklaar genoemd, worden deze van dun pleisterwerk voorzien. De dunpleister is een kant en klare egalisatiepleister die door middel van een airless wormpomp wordt verspoten. Afhankelijk van de ondergrond zijn 1 of 2 lagen dunpleister voldoende om de wanden sausklaar te maken. Door op deze manier te stucen worden de wanden zo glad dat de term ‘spuitklaar’ nog beter dan ‘sausklaar’ past.

Latex spuiten of rollen?

Als de wanden eenmaal sausklaar zijn gestuct moeten zij nog worden voorzien van een eindafwerking. Hierbij kunt u kiezen om uw gladde wanden te rollen met latex maar veel mooier zou airless latex spuitwerk zijn. Uw wanden zijn namelijk zo glad, vandaar ‘spuitklaar’, dat het bijna zonde is om hierop weer een grove structuur van de roller aan te brengen. Met airless latex spuiten kiest u voor een superstrakke afwerking die naast veel mooier is ook veel sneller en goedkoper is. En vooral dat laatste is zeer belangrijk. U heeft tijdens de verbouwing natuurlijk al hoge kosten genoeg.