Standaard worden woningen voorzien van stopcontacten en bijbehorende schakelaars die niet altijd bij het gekozen interieur passen. Veel mensen kiezen er daarom voor hun saaie stopcontacten en bijbehorende schakelaars te vervangen door nieuwe contactpunten te maken die aansluiten bij de look-en-feel van hun woning. Bent u ook van plan stopcontacten te vervangen, dan is het handig om met een aantal zaken rekening te houden.

Verschillende soorten stopcontacten

Voordat u overgaat tot de aanschaf van nieuwe stopcontacten, zult u zich eerst moeten afvragen wat voor soort stopcontact u wilt aanschaffen. Stopcontacten die u in een muur wilt plaatsen hebben vereisen een andere bevestigingsmethode dan stopcontacten die u op de muur monteert. Heeft u kleine kinderen rondlopen, dan kunt u overwegen een kindvriendelijk stopcontact aan te schaffen. Hierbij is het contactpunt afgeschermd door een klep die door kinderhandjes niet kan worden geopend. Tot slot houdt u rekening met de functie van het stopcontact, want die bepaalt weer wat voor soort schakelaar er in het stopcontact wordt geplaatst.

De juiste schakelaar kiezen

Schakelaars komen in verschillende soorten, maten en met verschillende functies. De meest bekende is de eenvoudige schakelaar, waarmee bijvoorbeeld verlichting of een elektronisch apparaat in- of uitgeschakeld wordt. Verlichting kunt u echter ook dimmen en daarvoor is een dimschakelaar vereist. Een derde soort schakelaar is die met USB-aansluiting. Met dergelijke schakelaars heeft u altijd een speciaal contactpunt voor het opladen van bijvoorbeeld uw mobiele telefoon.

Online stopcontacten en schakelaars kopen

Een nieuw stopcontact kunt u samen met diverse schakelaars aanschaffen bij een gespecialiseerde webwinkel. Deze webwinkels beschikken over een groot assortiment stopcontacten en schakelaars van vrijwel alle beschikbare merken. Dat is belangrijk want stopcontacten en schakelaars zijn merkgebonden. U kunt een schakelaar van merk A dus niet gebruiken in de stopcontact van merk B.