Er zijn veel vloer en materiaalsoorten op de markt te vinden. De keuze voor de juiste vloer maakt dat er niet makkelijker op. Tegenwoordig zie je dat men vaak kiest voor een visgraatvloer. Een ‘visgraat’ vloer zegt meer iets over het patroon dan over het type vloer. Een visgraat vloer kun je namelijk in verschillende materialen kopen, waaronder hout, vinylplanken en tegels. Hardhouten visgraatvloeren zijn de meest traditionele visgraatvloer. Wel zijn deze erg duur en is het een arbeidsintensief werkje om de vloer te plaatsen. Visgraatvloeren van laminaat zijn minder duur en makkelijker om te leggen. Zelfs de doe-het-zelver kan er mee aan de slag! 

Waar is visgraat laminaat precies van gemaakt?

Een laminaatvloer bestaat uit dunne vezelplaten die bedrukt zijn met een ‘afbeedling’ van hout met een transparante slijtlaag erop. Laminaatvloeren zijn er in veel verschillende kleuren te vinden. 

Welk formaat visgraatmotief neem je?

Visgraatmotieven vind je in verschillende maten. De grootte van het visgraatmotief waar je voor gaat hangt af van je persoonlijke voorkeur en de grootte van de kamer. Bij grotere kamers past een wat groter en meer uitgestrekt motief. Terwijl een kleiner patroon beter past bij kleinere kamers.

Het plaatsen van visgraat laminaat 

Het plaatsen van visgraat laminaat is vrij eenvoudig, omdat je de planken in elkaar kunt klikken. Echte hardhouten vloeren vereisen vaak te worden geplaatst door een professional. Laminaatvloeren kunnen worden gelegd als zwevende vloer, waarbij deze dus niet is vastgelijmd of genageld. Laminaatvloeren plaats je meestal op een ondervloer van multiplex. Soms legt men deze vloer gewoon op een bestaande vloer. 

Levensduur van laminaat 

Een laminaatvloer gaat ongeveer 10 jaar mee, daarna moeten ze meestal worden vervangen. Een hardhouten vloer gaat veel langer mee en kan tussentijds worden gerepareerd. 

Vloerverwarming en onderhoud 

Visgraat laminaat is makkelijk te onderhouden. De vloer is vocht- en krasbestendig, wat deze vloer ideaal maakt voor een gezin met kinderen en huisdieren. Daarnaast kan deze vloer geïnstalleerd worden op vloerverwarming.