Afzetlint wordt gebruikt om bepaalde gebieden af te bakenen, omdat zich een gevaarlijke situatie voor kan doen of omdat er iets speciaals in het afgebakende gebied gaande is. Afzetlint wordt bijvoorbeeld gebruikt bij constructie plaatsen, zodat passanten uit het gebied blijven waar de werkzaamheden plaatsvinden. Ook gebruikt men afzetlint om de plaats van een ongeval af te bakenen. Verder worden afzetlinten gebruikt bij speciale evenementen, zoals bijvoorbeeld een concert, markt of sportevenement. In alle gevallen is het doel hetzelfde: het aanmerken van een specifiek gebied waar niet iedereen toegang toe heeft.

Gebruik afzetlint door nooddiensten

Ook nooddiensten, zoals politie en brandweer maken regelmatig gebruik van verschillende afzetlinten. Deze afzetlinten dragen vrijwel altijd het politielogo of een specifiek waarschuwingssymbool. Hierdoor wordt min of meer beklemtoond dat betreden van het gebied dat wordt gemarkeerd, mogelijk strafbaar is en dus tot nare consequenties kan leiden.

Crime Scene Do Not Cross Signage

Afzetlint om onveilige situaties te markeren

Onveilige situaties doen zich vaak voor rondom werkplaatsen en locaties waar zware werkzaamheden plaatsvinden. Denk hierbij aan bouwputten, wegwerkzaamheden of kleinere werkzaamheden op publiek toegankelijke locaties, zoals natuurgebieden of het metrostelsel. Doel van het afzetlint is niet alleen om bezoekers te waarschuwen, maar ook om geautoriseerde bezoekers, snel en makkelijk toegang te kunnen bieden. Immers, er wordt gewerkt en de plek moet wel eenvoudig te betreden zijn door de mensen die er werken.

Coronavirus, Virus, Barrier-Tape, Politie, Barrière

Afzetlint laten bedrukken

Afzetlint is in elke willekeurige doe-het-zelf winkel te koop en is vaak vaak rood-wit gekleurd en gestreept. Het is echter ook mogelijk om afzetlint te laten bedrukken met een specifieke tekst. Hiervoor kunt u terecht bij een klein aantal drukkerijen en winkels. Echter, veel voordeliger, sneller en handiger is het om bedrukt afzetlint gewoon te bestellen bij een gespecialiseerde webwinkel. U heeft dan alle vrijheid om te kiezen in welke kleur u het afzetlint wilt hebben en welke tekst er op het lint bedrukt moet worden. Daarnaast kunt u bij dergelijke webwinkels vaak hoge kortingen krijgen, wanneer u het afzetlint in bulk bestelt. Des te te meer rollen afzetlint, des te hoger de korting is die u ontvangt.